
Yenidoğan Bebekli Hayata Merhaba!
Yaklaşık 9 ay beklediğiniz bebeğiniz dünyaya geldi. İlk kez ebeveyn oluyorsunuz.
Bebeğinizi tanımak ve anlamak için anne ve baba olarak zamana ihtiyacınız var.
Diğer yandan anne için ciddi bir hormonal değişim söz konusu. Hormonlar doğum sonrası duruma adapte olmaya çalışıyor. Adaptasyon sürecinizde daha hassas olabilirsiniz. Babanın bu dönemde anneyi desteklemesi, yardımcı olması çok önemli.
Bu dönemde bebeğinizi sık sık beslemek, unutmanın yanı sıra sizinde sağlıklı beslenmeniz ve uyumanız gerekir. Bunu unutmayın!
Doğum öncesi eviniz düzenli olabilir ama siz özellikle ilk 40 gün bebekle uyumlu hareket edin. Bebeğinizle birlikte uyuyun birlikte beslenin. Bırakın ev dağınık olsun. Bu süreçte size destek olacak kişileri doğum öncesinde mutlaka planlayın.
Bu dönemde bebeğiniz sık sık beslenecek, uyuyacak ve dış dünyaya adapte olması İçin bol ten tene temas halinde olmaya ihtiyacı olacak.
İlk 1 haftada bebeğiniz,
* Dünya hayatına alışmaya çalışacak ,
* Annesini ya da biberonu emmeyi öğrenecek,
* Uyuyacak ve
* Ebeveynlerinin sıcacık kucağında zaman geçirmeye çalışacaktır.
İlk haftalar da bir bebeğin normal günlük rutini şunlardan oluşur:
* Beslenmek
* Uyumak
* Çiş/kaka yapmak
* Ağlamak
Beslenmek; Bu dönem de bebeğim hem mide kapasitesinin küçük olması hem de anne sütünün laksatif etkisi nedeniyle bebekler sık sık emerler. 3. Başlayıp bir hafta süren yenidoğan sarılı nedeniyle ilk hafta uyku meyilinde olması, insülin salınımın yetersizliği, anne sütünün gelişimi için bebeğinizi 2-2,5 saatte bir uyandırıp mutlaka beslemelisiniz.
Bu süreçte anne sütü yetersiz veya sarılık riski yüksekse Bebeğe mama verilecekse biberondan önce alternatif yollarla beslenmesi sağlanmalı. Enjektör, kaşık gibi. Süt azda olsa mutlaka beslenme EMZİRME ile başlanmalı. Bol bol TEB teması halinde olunmalı.
Bebekler doğumdan 3.-4. Gün kilosunun %7-10 kayıp eder. 12-13. Gün ise doğum kilosuna erişmesi beklenir. O nedenle bu dönemde 2-2,5 saatte bir mutlaka 2 memeyi birden emzirilmeli.
Bebeğinizin doyup doymadığını çişli bez takibiyle yapabilirsiniz.
Anne sütüyle beslenen bebeklerse tek seferde daha az süt içer ancak daha sık beslenme ihtiyacı duyar. Yani annesini emen bir bebek 24 saat içinde 8-12 kez beslenme ihtiyacı içinde olabilir.
Yenidoğan bir bebek
* 1. gün: Yenidoğan bebek ilk gün sadece 1 kere çiş yapabilir.
* 2. gün: Annenin göğüsleri süt dolmaya başlar. Bebeğin 2. gününde en az 2 adet bez ıslatması beklenir. Annenin sütü arttıkça, kullanılan bez sayısı da artar.
* 3-5 gün: Yenidoğan bebeğin 3-5 gün arasında en az 3-5 bez ıslatması beklenir.
* 6. gün ve sonrası: Bebeğin 6. gün itibariyle günde en az 6-8 bez ıslatması gerekir. Sayı daha fazla da olabilir. Bazı bebekler her beslenmeden sonra bezlerini ıslatır. Eğer gün boyunca 8 bez değiştirdiniz ve en az 5 tanesi çişli ise bebeğiniz yeteri kadar beslenmiş diye düşünebilirsiniz.
Yenidoğan için güvenli uyku ortamını oluşturmak çok önemli. Bunun için;
* Bebeğin yatağı, sert olmalıdır.
* Beşik içinde yastık, battaniye, oyuncak ya da gevşek çarşaf, yatak takımı gibi eşyalar olmamalı.
* Beşik ya da karyola kenarı koruyucuları artık önerilmiyor.
* İlk 6 ay bebekle -annenin aynı odada ama ayrı yataklarda olması önerilir. Anne yanı yataklar, park yatak veya beşikler anne- babanın göz hizasında olmalı. Böylece anne ve babalar bebeğin ihtiyaçlarını anında fark edebilir, gece beslenmeleri daha rahat olabilir.
* Bebek nerede uyursa uyusun mutlaka sırtüstü yatırılmalı. Ne zaman dönmeye başladı o zaman istediği gibi yatabilir.
* Bebeğinize ilk 4-6 aya kadar yarım kundak sonra ise uyku tulumu İle uyutmanızı öneririm. İlk aylarda yarım kundak bebeğin moro refleksi ( sıçrama refleksi) nedeniyle kendini uyandırmasını önler, güvenli uyku alanı sağlar ve bebek anne karnındaymış gibi hisseder. Dönmeler başladığında uyku tulumu da üstünün açılmasını önler.
Yeni doğmuş bebeğin;
* Sesinizi ve dokunuşlarınızı kullanarak bebeğinizle iletişim halinde olmanıza,
* Kucağınıza aldığınızda onun gözlerine bakmanıza,
* Bebeğinize sık sık sarılmanıza,
* Gözlerinin içine bakarak ona gülümsemenize,
* Bol bol ten teması halinde olun, kokunuzu alsın ve kendini güvende hissetmesine,
* Bebeği göğsünüze şefkatle yaslayın, kalp atışlarınızı dinlemesine ihtiyacı vardır.
Sizler de;
Rahatlama, endişe, sıkıntı, neşe, mutluluk, hüzün… Bu dönem de ne ararsanız vardır ve hepsini zaman zaman hissetmek, kısa aralıklarla olumlu duygulardan olumsuzlara geçiş yapmak ya da tam tersini yaşamak normaldir.
Unutmayın; Yalnız değilsiniz.
Esra Günüşen Ertuğrul

